Thursday, May 26

KISAH GAMBAR DAN PELAMIN


“KISAH GAMBAR DAN PELAMIN”
.
A : pa kenak time gambar aku berarak, semua photographer aku shoot gambar aku nangga debah?
B : Ehhh, time group photo, banyak gambar aku sekda, hari ya rasa banyak jak aku amik group photo, lagik2 dalam phone member.
C : Muka aku semua nampak cali, yang photographer aku shoot waktu salam2 ya…suma muncung kedak mulut itit…

Tok jawapan akak pakei ktk ya:

SEMASA BERARAK
Time berarak ya, jangan la ko nangga debah jak ooo…ko carik semut melintas ka apa? Dahya yang best nya, mala jak “kemam” bibir… apa yang nak dimalukan gilak pun akak sik tauk…nak “kemam”, tunggu la malam2 sikit ho… senyum la sikit kat tetamu yang datang, sikboh gilak eh nangga camera 24jam, be neutral, baruk gambar best…

PAYUNG SEMASA BERARAK
Tok sama la kes dgn macam lampu pelamin, bridal2 tok, mun boleh eh, suma nya nak setkan sama tema dengan baju ktk urang..baju merah, payung pon nak merah…bila jalan tengah panas terik, muka pun dah jadi “deadpool”…lagik best, ada gik yang merik payung petronas, apa ingat kitak urang nak berlombak motor dekat cub prix ka…hmmmm…slamat nya sik merik payung hello kitty..aummm…maok muka macam cinderella, pakai payung putih ok…it is all about lighting...

HANDPHONE/SMARTPHONE
ini masalah paling besar, lagik2 mun terkenak dekat photographer..ney sik nya, mun 10 orang naik atas pelamin, semualah ngenjok handphone masing2…kitak urang ingat photographer tok nak amik gambar ktk urang yang ada dalam phone yaka molah album…mun ya pun, pakai jakla sigek phone, pasya whatsapp dlm group, habis cerita…
lagik bait, sediakan sorang kawan or sedara pakei ambilkan gambar guna handphone, jangan ngaco photographer ktk urang molah kerjanya..kelak photographer ngamok, adohei ndak ku berani knak tepas..

SESI BERSALAMAN (MERENJIS/TEPUNG TAWAR)
Sik payah muncung2 mulut time laga2 pipi yaa, lagik2 pengantin rompuan..habis semua dipolahnya muka “duck face”…senyum dikit bah,ngeso gigi sikit..bila torang nangga gambar torang kelak, mesti torang rasa, “kerana diriku sungguh berharga”..auchhh
Nok ya pengapit pun , sik payah time orang gago salam2 ya torang gi kipas pengantin, dah macam kipas sate ku tanggar… bukan apa, habis suma muka pengantin knak tutup dengan kipas…hmmm

MAKAN BERADAP
lepas sesi salam2, terus pergi meja makan, jangan gago ambik gambar group photo…kesian ahli keluarga pasangan, merenung makanan nunggu ktk urang…lalat pun sempat juak berasmara dana depan brg makan nunggu ktk urang datang…nak bergambar group ya, tunggu ktk urang habis makan dolok...

KIPAS DI PELAMIN
"sediakan kipas, sebelum hujan”..haaa,ingat biasa2, hujan peluh kelak dekat muka ktk urang…auchhh..lagik2 yang molah pelamin bukan di tempat nok beraircond/bawah khemah…memang boleh hilang mood la di mainnya perasaan kita…stanby awal2 kipas duduk dekat2 dengan ktk urg…kipas tangan pengapit ya bukan function glak pun..last2, pengapit yang ngipas diriknya tepi ya…
Terima kasih yang sudi baca post akak, yang ambik positif, akak ucap tahniah, yang ambik negatif, akak pun ucap tahniah…Aummm

Kalau bermanfaat, share pada rakan2 yang dah nak kahwin kelak.