Monday, September 14

Improvement belum ada dah komplen dolok.

"Aie kenak shoot tema kedak ya, tang pelik jak. Maka kita sitok sekda benda nok macam ya. Nak ngekot stail orang putih la tek konon bersalji-salji bersayap-sayap.." demikian kritikan dari seorang "fotografer".

Huuu..hebat nar kritikan sorang tok. dalam sesi kritik dan komen haruslah di lakukan dengan penuh adab. Mun nak negur pun biarlah di sertai dengan cadangan atau penambahbaikan.

Contohnya kes sesi potret sik menepati tema. kita kemain dah plan dalam palak nak shoot tema camtok-camtok dan nak edit gaya macam tok. Tang alih-alih model/talent kita tek datang dengan pesen nak pergi market ikan dengan maknya, tshirt putih dengan seluar jean buroknya kakya berkasut gia jak. rambut tek tergelei-gelei. jadi kita tek alu blur dan apa nak di shoot dengan benda macam ya. hahahaha

point out mistake - suggest improvements. talent tek dah datang gia dengan muka mantak, kita request lah nya mekap sikit, rambut ya ubah dolok stail. nampak sikit seri muka. jadi alih-alih kita tek shoot street style. *ya ujung-ujungnya*

lagik sigek yang nya nak komplen macam ya nakpa kenak? Khau ya kenak faham sik semua photographer mempunyai hobi yang sama. Lain orang lain aimnya. Macam kamek orang tok rajin molah personal project yang berlainan dengan orang lain dan lebih suka improve kan gaya editing dan angle shooting. Jadi kita tek sik boleh juak nak expect orang lain tek ngekot mejal maksa orang shoot ngekot stail khau ya.

sigek kenak ingat, orang meli kamera untuk kegunaannya sendirik. nya nak shoot apa-apa tema ya sukahati nya la. be a different laa..

jangan tauk mengkritik jak keja. improvement belum ada dah komplen dolok.