Friday, August 23

Warna Warni Aidilfitri bersama diet kesihatan.

Assalamualaikum!

Hai kitak-kitak sekalian! Selamat pagi! Kerajinan saya nak updated blog aritok eh. Mentang-mentang la cuaca di Miri pagi tok sejuk semacam. Anyway dalam raya-raya tok sempat juak kamek duak laki bini pergi dating. Mala jak madah ngan mak mentua I yang I tek kidnap anaknya embak pergi dating. Hahahaha.

gelagat sik di sedari time main dengan camera. maklum la lamak dah sik pegang buah hati kesayangan.   

Apa-apapun dalam raya tok kenak jaga makan. sebab tanda-tanda kesan sampingan dari pemakanan sik sihat sewaktu mudak dolok marek udah nampak pada umur  mek duak 25tahun tok. waktu uncle datang ya nya ada embak mesin khas untuk periksa kesihatan secara keseluruhan. Cun juak adik mak yang kerja nurse pun bercuti lamak pon suka nak check blood pressure mek orang. ngaaa...

bacaan bp yang sangat low itu adalah kepunyaan saya, dan di sebelah kepunyaan encik hubby. ermm..

Haaaa....25tahun dah nampak kesan-kesan pemakanan sik sehat. Torang udah check sik? Macam I memang keturunan dari family ada macam-macam penyakit. Semua ada, complete and perfect. High blood pressure, Low blood pressure, kolestrol, diabetes, strok, gout & etc. Dari belah hubby memang ada high blood and diabetes. Macam I tok awal penyakit detect diabetes ngan low blood pressure. Hubby kenak high blood and diabetes.

Jadi di pendekkan cerita mek duak sikmok nak start makan ubat-ubat hospital dari usia awal 25tahun tok. Mek duak di suruh diat buang 10kg setiap individu dan di sarankan amalkan pemakanan yang sihat. Macam I tok di larang udah makan seafood, masin-masin panggang memanggang. Elakkan makan kacang dan sayur kobis dan sewaktu dengan nya.

Haaaaa..jangan ingat apa di makan kita masa usia mudak sik berik kesan awal. Tengok macam mek duak awal-awal udah nampak tanda pelbagai penyakit. Kinek udah di suruh kawal pemakanan. Makan pun dah sik boleh galak gilak kedak sebelum tok. Start posa aria udah mek duak control makan.

No more fast food, instant food and junk food. Minuman bergas memang di larang minum dah. Maggie-maggie ya nang sik berapa bait, cola apatah agik. Diet mek duak bermula dengan breakfast makanan manis waktu pagi, di tengah hari makan benda masin, di waktu petang makan benda masam dan terakhir sekali di waktu malam makan benda pahit.  Ya jak caranya untuk mengawal diet seimbang. Hoho..

torang udah check? apa-apa pun mun dah ada tanda-tanda sakit seluruh badan sik kira apa jenis sakit mun kerap gilak berlaku dalam sebulan ya di galakkan pergi check. tok untuk membanteras kadar penyakit yang kemungkinan akan menyerang pada usia muda bah. ngaa...

Anyway, amalkan pemakanan yang sihat sik kira berapa umur dah..jaga-jaga juak kesihatan dalam sibuk bekerja. Senaman mesti adaaa! Kbye!

Monday, August 19

Syawal 1434, Salam Aidilfitri

Assalamualaikum!

Telah masuk hari ke-12 kita menyambut ketibaan Syawal, alhamdulillah walaupun puasa I sik penuh tahun tok tapi tetap menyambut lebaran dengan meriah! Cerita pasal sambutan raya, baju raya I taun tok hanya sepasang ajak, kaler ungu sepasang dengan encik hubby.

Alhamdulillah bergelar husband & wife sambut raya pada tahun tok.

Mun di ikut sebenar-benar mek duak, tema taun tok mok kaler merah, tapi baju warna merah nang dah sikda agik stock di pasaran taun tok. Apa lagik bertukar warna ke kaler biru, pun gia juak. Dahya temu sigek baju melayu kaler kelabu, pun sikda nemu juak nok sepasang ngan baju I. Last-last nemu kaler ungu jak akhirnya. Ya pun dalam seminggu terakhir bulan ramadhan baruk mek duak bertemu ngan baju raya. Hahaha..

pertama kalinya join keluarga besar mek orang beraya,happy gilak-gilak!

bestnya raya taun tok adalah ada suami di sisi. Tahun-tahun lepas mek duak nyambut sebagai pasangan kekaksih. Kali tok terasa kelainannya. Bangun pagi dah gosok baju melayu, kain samping untuk suami. Dengar bunyi takbir raya, bersalaman dengan suami. Aaahh...Indahnya perasaan waktu pagi syawal ya.



 gambar kontreversi yang mengundang pertanyaan semua rakan-rakan dan family..hahaha

Selesai bersalaman dengan ibu bapa dan beradik, mek orang sekeluarga terus bergerak ke rumah nenek di Miri dan berkumpul ramai-ramai mek orang semua family. Riuh bersalaman bergurau dan sesi bergambar yang sik habis-habis. Tahun tok ramai benar pengguna smartphone. sampai budak-budak pun berisik tablet di pangkuan gago juak nak ber-kemho ngaco mek orang makcik-makcik bergambar. hahaha..

suasana raya di rumah nenek, di rumah sendiri dan di rumah beradik keluarga belah mak. hihi..

di sebabkan dah ada family baru tahun tok, maka tangan I memang sik dapat megang kamera selalu. Dan di sebabkan cuaca sik mengizinkan gilak pada seminggu-minggu raya ya mek duak laki bini lebih banyak duduk di rumah menunggu tetamu datang. Alahai, demam batuk-batuk mek duak seminggu raya ya.

Raya pertama wajib ngabas kubur dak Tua' di kampung Bekenu Miri. Beramai-ramai membersih kubur di ikuti dengan bacaan Yassin beramai-ramai. Alhamdulillah cuaca sejuk ajak. 

Alhamdulillah, family dari jauh banyak yang pulang ke Miri. Abang dari Johor Bahru pun pulang. Pak Lang dari Ipoh,Perah pun pulang. Kecuali kembar ku, Haris terpaksa beraya di laut sebab shift offshore sik dapat di elakkan. kesian ada jaknya. mintak kirim gambar ajak katanya.huhu

  bts makeup wedding Kampung Subak Bekenu Miri

Dalam raya ya juak sempat mekap wedding customer di Bekenu. Nang berulang alik jak-jak mek duak laki bini ke sinun. Mun di ikutkan ada sigek wedding job patut di polah time raya ke 4 ya, tapi I terpaksa tolak sebab sik mampu rasanya nak molah kerja, agikpun tubuh agik sik sihat time ya dengan muntah-muntah.

 bts sambutan Syawal 2013 di sis suami tersayang..

paling best part time raya dengan hubby lah bila mek duak gago nak molah puding caramel. hahaha..orang lain malam-malam raya gago berisik ketupat molah kelupis, mek duak gago molah puding caramel time ya. Nang lihai lah hubby saya molah puding caramel tok. hihihi. pun nya lihai juak molah sarung ketupat. sayanggggg kitak gilak2 yang..

Alhamdulillah syawal 1434 kali tok meriah dan gembira selalu di sisi suami. Rezeki pun semakin melimpah ruah sehingga hujung tahun tok. Udah start bertemu client untuk wedding job. Apa-apapun syukur padah Illahi dengan rezeki di berinya.

di sitok kamek nak mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua rakan-rakan bloggers! Maaf zahir dan batin andai ada entry dari blog kamek molah kitak-kitak kecik ati atau terasa..hihi. Ampun maaf di pinta dari saya. Salam Lebaran!