Saturday, August 20

Feedback from client yang sporting!

Thank you Fariza! 
Feedback yg sangat positif dari client kami. 
Hahahaha kelak belanja roti canai k.


'Today, I won't be here like who I was today
I used to fall hard
falling into darkness
And I used to think 
no one would ever catch me

But there's someone
Come to my life and rescue me
And save me before I turn into ashes

He knows I'm not perfect
But still
treat me as I am

He was still in love with me
After all I've done to him
Even when I have nothing

While I'm fixing my self to be
a better woman
He was there
Waiting for me

Now I was lucky enough
to have someone like him
And I couldn't ask for more than this

Thank you love."
"What I love most about us
was the way we could
lose ourself
in each other
over and over
and still
never know the way.

You always felt like
a place I'd never been"

Thursday, August 18

My Life Was Hectic! - August 2016

Assalamualaikum,

Haiiiiii..lamak gila sik updated blog. Been busy with my work recently. Tok pun baruk ada masa nak bukak blog. Dari last year sik berenti shoot wedding. Sampe la August tok baruk la ada sunyik kit. Boleh la rest kejap dan siapkan album wedding. Tapi start next month busy dah dengan wedding sampe next year, 2017 weddings. Rezeki di sia melimpah ruah. huhu, Alhamdulillah.

 **been working till morning. diat rupa anak mek duak ya berlari-lari dalam bilit.

Sekda apa gilak nak di cerita since hari2 busy dengan kerja dan melayan karenah suami dan anak. Mena kata orang, perempuan yang jadi suri rumah memang sekpat molah keja lain selain daripada keja rumah. Tapi macam kes saya tok sekpat elak. Nang kerja pun dari rumah juak, kadang2 ya sik tentu jam juak meet up dengan client. Kadang-kadang tengah hari meet up client, pasya malam sama juak.

**meet up with client nang selalu.
 
Kadang-kadang ya nang sekda masa la untuk diri sendiri. Dari hari Isnin sampe ari minggu kakya bertemu balit dengan ari Isnin. Kadang-kadang ya shoot pre wedding dalam weekdays sebab on weekend dah busy shoot wedding client. See, busy lalu bah mek orang. Sian juak dengan Aliah sebab mek duak bapaknya mala jak busy dengan kerja.

Bangun pagi-pagi dah molah keja rumah. kakya kemas2 anak terus sambung molah kerja depan pc. sik lamak kakya gago bermasak di dapo. Kakya sambung molah keja gik depan pc. dah petang meet up client. mun ada shooting, dalam jam 4pm ke 7pm dah gi outdoor shooting dengan client. balit2 jak lepas shooting amik Aliah di rumah neneknya terus balit rumah. Dah balit rumah nidor anak dolok, kemas2 beg kamera kakya transfer gambar sejam duak nanggar2 balit gambar apa nok di shoot kakya baruk tido. kadang-kadang sampe sik sempat makan bah mek orang sebab ngepung masa nak berehat. Ada juak sampe jam 1pagi baruk tido.

pernah sekali ya mata tok sakit-sakit sebab 24jam sik berenti ngadap pc ngedit gambar. ney sik sebab permintaan client nak siap cepat-cepat gambar. memang sakit lah. Tapi ya yang di minat yang di suka. sik juak nak komplen negatif. cuma mintak client sabar jak. huhu..

Anyway, enough with blogging. Kelak-kelak kita porets k. Okbai. :)

Thursday, May 26

KISAH GAMBAR DAN PELAMIN


“KISAH GAMBAR DAN PELAMIN”
.
A : pa kenak time gambar aku berarak, semua photographer aku shoot gambar aku nangga debah?
B : Ehhh, time group photo, banyak gambar aku sekda, hari ya rasa banyak jak aku amik group photo, lagik2 dalam phone member.
C : Muka aku semua nampak cali, yang photographer aku shoot waktu salam2 ya…suma muncung kedak mulut itit…

Tok jawapan akak pakei ktk ya:

SEMASA BERARAK
Time berarak ya, jangan la ko nangga debah jak ooo…ko carik semut melintas ka apa? Dahya yang best nya, mala jak “kemam” bibir… apa yang nak dimalukan gilak pun akak sik tauk…nak “kemam”, tunggu la malam2 sikit ho… senyum la sikit kat tetamu yang datang, sikboh gilak eh nangga camera 24jam, be neutral, baruk gambar best…

PAYUNG SEMASA BERARAK
Tok sama la kes dgn macam lampu pelamin, bridal2 tok, mun boleh eh, suma nya nak setkan sama tema dengan baju ktk urang..baju merah, payung pon nak merah…bila jalan tengah panas terik, muka pun dah jadi “deadpool”…lagik best, ada gik yang merik payung petronas, apa ingat kitak urang nak berlombak motor dekat cub prix ka…hmmmm…slamat nya sik merik payung hello kitty..aummm…maok muka macam cinderella, pakai payung putih ok…it is all about lighting...

HANDPHONE/SMARTPHONE
ini masalah paling besar, lagik2 mun terkenak dekat photographer..ney sik nya, mun 10 orang naik atas pelamin, semualah ngenjok handphone masing2…kitak urang ingat photographer tok nak amik gambar ktk urang yang ada dalam phone yaka molah album…mun ya pun, pakai jakla sigek phone, pasya whatsapp dlm group, habis cerita…
lagik bait, sediakan sorang kawan or sedara pakei ambilkan gambar guna handphone, jangan ngaco photographer ktk urang molah kerjanya..kelak photographer ngamok, adohei ndak ku berani knak tepas..

SESI BERSALAMAN (MERENJIS/TEPUNG TAWAR)
Sik payah muncung2 mulut time laga2 pipi yaa, lagik2 pengantin rompuan..habis semua dipolahnya muka “duck face”…senyum dikit bah,ngeso gigi sikit..bila torang nangga gambar torang kelak, mesti torang rasa, “kerana diriku sungguh berharga”..auchhh
Nok ya pengapit pun , sik payah time orang gago salam2 ya torang gi kipas pengantin, dah macam kipas sate ku tanggar… bukan apa, habis suma muka pengantin knak tutup dengan kipas…hmmm

MAKAN BERADAP
lepas sesi salam2, terus pergi meja makan, jangan gago ambik gambar group photo…kesian ahli keluarga pasangan, merenung makanan nunggu ktk urang…lalat pun sempat juak berasmara dana depan brg makan nunggu ktk urang datang…nak bergambar group ya, tunggu ktk urang habis makan dolok...

KIPAS DI PELAMIN
"sediakan kipas, sebelum hujan”..haaa,ingat biasa2, hujan peluh kelak dekat muka ktk urang…auchhh..lagik2 yang molah pelamin bukan di tempat nok beraircond/bawah khemah…memang boleh hilang mood la di mainnya perasaan kita…stanby awal2 kipas duduk dekat2 dengan ktk urg…kipas tangan pengapit ya bukan function glak pun..last2, pengapit yang ngipas diriknya tepi ya…
Terima kasih yang sudi baca post akak, yang ambik positif, akak ucap tahniah, yang ambik negatif, akak pun ucap tahniah…Aummm

Kalau bermanfaat, share pada rakan2 yang dah nak kahwin kelak.

Thursday, February 4

Weekend with love!

Assalamualaikum,


Huhu..syukur alhamdulillah lekak balit dari Bintulu malam sabtu ya, keesokan ari dapat spent time dengan family. Walaupun rasa sekpat bangun dari katil pagi ari minggu ya. Agik lelah rasa tubuh badan lekak berhempas pulas shoot wedding ari Jumaat & Sabtu di Bintulu ria dengan dak geng fotografi. Sebut pasal dak geng ria, nok ngekot minak Nizam, Raffie & Khairul jak. Dak lain sik dapat ngekot sebab ada xpat cuti. Riuh ada jak geng mek orang bekerja minggu ya.

Nang boleh tahan lelah. Ari Jumaat ya bekerja sampe jam 1am bah. Kakya direct shoot awal pagi ya terus ke outdoor sampe 7pm. Yarabi..nyawa time ya nasib juak gik terkaber pulang ke Miri. Pa tek ngenang sikmok lamak ninggal Aliah lamak-lamak di Miri. :'(

Ngembak rasa rindu ya sampe juak ke Miri dalam jam 8.30pm gia. Haha..pecut punya pecut dari Bintulu jam 7pm ya..sejam lebih jak drive. terkejut juak bila dah sampe Miri lebih laju dari biasa. Malam ya sampe-sampe mek duak pun sik sempat gik nak singgah makan. Time tido ya pun dah kenak gastrik. :'(


Tapi syukurlah, sempat gik spent time dengan family ari minggu ya. Ngegeh juak mek orang ngagak esplanade encoba Overdose, nok famous di pesbuk lamak tok. RM6 sepaket. Mmm..kak merik 3bintang jak dek. Sik berapa nak nyaman rasa di tekak. kali tekak tok dah tua kali nak. Hmm..


Tapi sikpat lupak juak cucur keribang rengup, adui...nyaman sik terkata. entam gik makan tepi pantai dengan angin sepoi-sepoi. Wuu..lamaknya sik merasa angin pantai..dekat 2bulan tok dari taun lepas non stop shoot wedding, sekda masa alu nak melepak duduk tepi pantai bah, rindu nak nangga sunset macam dolok-dolok. Sekpat juak nak ngeluh, rezeki datang mencurah-curah sukor juak ada orang sudi hired kita tek nak.Huhu..

Minggu tok ke Bintulu gik mek duak. Lamak kali di sinun sebab ada 2wedding nak di kerja mek duak laki bini. Kakya direct shoot wedding di Miri pasya selang beberapa ari kakya ke Kuching gik shoot wedding di sinun. Nang gago benar mek orang opening taun tok. Sik berasa bah udah masuk bulan februari tek. Wuwu..

Tapi mudahan jak kesihatan mek duak laki bini bait-bait ajak. Lamak tok lekak menginjak rasa umur, cepat gilak rasa lelah dan sakit badan. Sekda rehat kali. Nunggu bulan Ramadhan jak kali dapat berehat benar-benar.

Aliah makin ari makin besar, baju nya makin sendat.Tubuhnya kin panjang dan tinggi. Huhu..cepat anak dara mek duak membesar. Rasa kedak baruk marek jak diatnya gik baby tecik-tecik tiut. Wuwu..kinek manjaknya dengan kmk duak ooo..mun nak molah apa mesti duduk dolok dengannya. Sekpat di tandah sorang. Pandenya tarit tangan mek duak embak molah kerja sama dengannya. Cukup pintar diriknya. Wuwu..Okaylah, kelak-kelak kita updated gik blog. Sorry lah cerita minggu tok boring sikit. Utak gik lagging ngatur gambar client. hahahaha..maklumlah, RAM sik cukup besar.

Jumpa gik di entry seterusnya! Bye! :)

Tuesday, January 26

My Working Hour

Assalamualaikum and good morning..

Macam biasa bangun awal. Since Aliah dah jadi penggera jam. huhu..no more waking up late. Nya mesti awal bangun dari kita. Time kita gik nak ngandor ya nya nyucuk-nyucuk muka. Suruh mommynya bangun. Adoyai. Layan jak dengan mata mamai.


Yesterday I bought a new laptop for me. Despite that we will be travel a lot, I cant bring my pc on travel. So I need to have one in my beg. Huhu..jatuh cinta dengan hp kaler pink, tapi hubby sik maok. wuwu..sekpala, next time I beli yang warna pink ya. wuwu..
 
Oh ya, album wedding yang saya sibuk siapkan sepanjang bulan ini dah pun siap. Semalam baru sampai. I choose black leather for skin this time. Ohhh..sangat cantek ooo..


 our final product! :)

Alhamdulillah, kerja-kerja dah banyak siap. minak nak meet up client serah album jak lagik! yeayyy! tapi lom dapat cuti sebab Jumaat tok dah start traveling dengan kerja. uwaaa..sian Aliah mala kenak tinggal. Mudahan mommy & daddy selamat pergi dan pulang. Mommy love you sayang. 

 Aliah Amani 1 year 2 months. :D

Friday, January 22

Kafe Sudu Garpu, Miri Sarawak

Assalamualaikum,

Hei, before start buzy next week bait kmk updated dolok aaa blog. hahaha..sapa selalu ke Miri? Kitak orang ke Miri selalu mun melepak makan di sine? Naaa...kitak orang maok nok santai-santai tapi menu marvelous kedak di hotel tapi rega berpatutan?
Kmk suggest kitak ke Kafe Sudu Garpu, Saberkas Miri Sarawak. Sia nang best. Menu macam-macam ada. Dari western ke local food. Kmk ke sia dolok mula-mula try test menu Tom Yam. Nang nyamannn! Kalah kede-kede lain di agak. Sekpat lawan rasa Tom Yam nya. Kuantiti ayamnya pun banyak dan cara dressing menu nya pun kacak.


Selain daripada ya, menu Nasi Ayam Roasted nya nang umpphh! Sekali rasa maok duak tiga kali. :P
Actually sia official dah tempat lepak mek orang. Tempat mek orang sembang fotografi. Kadang-kadang jumpa client pun di sia selalu. Hehehehehe.


Last weekend mek orang TT agik di sia macam biasa. Nak try tek menu di sebut-sebut orang. Chicken Chop & Lamb Chop. Yarabi, nyaman nya sik terpadah. Dahla makan separuh dah kenyang sebab banyak! hahahahaha. rega pun berpatutan. Kmk salute dengan dak chef kafe sudu garpu tok. Setiap kali mek orang dine in, rasanya sik pernah berubah-ubah. Pendek kata, kualiti masakannya berterusan dan semakin nyaman masakannya.


Tambah gik dengan suasana santai, design kedai yang simple but nice. Bonus gik dapat staff nok friendly & sik sombong. mun di Miri jarang nemu pelayan peramah gia dengan customer. hahahaha senyum pun ndak. Jadi pendek cerita kakak merik limak bintang ngan kitak orang!

Keep it up guys, semoga lebih ramai kenal dengan Kafe Sudu Garpu lepas tok. Rugi kitak orang sik ke sia mun ada ke Miri. Kedai makan wajib di agak!

p/s: Aliah dah start cranky. okbai. 


Friday, January 15

**Purge negative people from your life. Life is VERY short.

Purging people you do not like is not a solution. It is mostly just a negative emotional reaction that arises with the desire - not to deal with someone who makes you feel bad. It is pure phlegma and not understanding - why you need to run away. 

If you are free inside your head, no one can touch you. But such freedom is connected with understanding and so - with wisdom. It is knowing why this/that person does what he does and why I - myself react as I react.

It is worth thinking about it. Anyhow, if the psychic energy is low, a runaway is also a solution for some short time - since turning away from any problem, when you cannot deal with, makes sense. But this is never a long time solution. Understanding oneself is the only way for peace inside.

Situations will come, where a runaway will not be possible any more - and without understanding yourself, the stress and pressure can destroy you in time beginning with serious physical problems.

Tuesday, January 12

On January busy with wedding's.

Assalamualaikum!

Hei, sempat gik updated. Busy benar bulan tok. Ngepong dateline before Februari kelak. :'(
Last weekend shoot wedding di Bekenu. Petang tok shoot post wedding, kelak Jumaat shoot pre wedding. Then continue Sabtu tok shoot wedding seharian. Entah bila la ada masa nak shoot portrait tok. Ahad tok dah ke Bintulu submit gambar pengantin. Wuwu..busy alu-alu jak ke hulu ke hilir.

I think I need assistant. Kadang-kadang sekpat handle kedirik kerja tok bila dah sorang-sorang molah kerja. Kesian dengan Aliah. Mala jak kelelahan ngekot kmk duak. kadang-kadang ya tinggal juak nya dengan neneknya. T_T

si tantek manis

Wednesday, January 6

My Daily Routine as a Wife, Mother & Photographer

Assalamualaikum

Hi there. Huhu..semun duak tiga ari tok di Miri. Gago bersesah berjemo dalam umah jak kotan ari kejap terang kejap gelap. nak anta ke laundry, mala jak penuh kede dengan orang. Malas nak berebut. Eksen jak cuaca tok sejuk-sejuk kelak dah lekak tahun baru cina sik nya gia gik. Kepanasan gik kita kedak taun lepas. Jerubu ndak alah-alah di Miri. Mala jak masuk tv1 kakya madah Miri berjerubu. :(


Since awal tahun tok lom busy glak dengan wedding job, cuma gago jumpa client jak. Merik album, discuss pasal wedding. Handset boh cerita la, whatsapp memanjang jak notification dengan client discuss mun mana client dari jauh. Huhu..ne gik melayan karenah anak ndak alah-alah mintak embak di tangan. Aliah Amani ya, lamak tok semenjak mommy & ayahnya kurang shoot wedding makin melekat dengan kmk duak. Ne mauk lepas ya. Even mek duak gi jumpa client pun embaknya. Nang sikmok lepas. Ndak dapat sik cium bau ketiak mek duak eh.


Last week suami tersayang ngembak celebrate new year di luar, kira nya nak nyuruh bininya lari kejap dari kerja (editing wedding photo). Ney ndak, banyak bha album wedding nak di polah. Nasib juak layout wedding album awal dah molah ria sebelum wedding season. mun sik nangis depan pc molah kerja. T_T
Bukan sikit kerja nak di polah oi, 7 wedding couple. Gambar untuk sepasanga pengantin kadang-kadang sampe 1k pics. Kakya nak milih gamba gik, ngedit gik sigek pake molah album. Kadang-kadang sik cukup tido bha molah gamba kawen orang. Lom gik tambah kerja2 sebagai suri rumah. hahahaha imagine jak kedak ne busy nya.


InsyaAllah untuk tahun 2016, I will be back with Makeup Business. Sapa mauk makeup dinner or etc you girls boleh whatsapp me direct untuk booking. Huhu..since new year ria dah berazam nak start balit makeup. Semenjak duak menjak tok makin rajin bermakeup. Minat pun pande datang. Huhu..last week pun berabis shopping makeup stuff. Aduyai. Hari-hari rajin makeup dah. Demi suami tercinta. huhu..

But anyway, kelak kita sambung gik. I have to continue my work. Bubbye! :D

Tuesday, January 5

Senario biasa di waktu majlis kahwin yang biasa fotografer hadapi :)


Senario biasa di waktu majlis kahwin yang biasa fotografer hadapi:

1. Datang awal sebelum majlis mula. Mun awal bgn nang sempat breakfast, mun sik sempat berlapa la jawabnya. Tapi selalu tuan rumah mengajak mek org bekpes sama sambil loya politik. Mun sekda, berlapa la sampe abis majlis.

2. Megang macam-macam tugas waktu majlis kahwin. Mun di hotel atau dewan mmg jadi jurugamba rasmi, mun di umah jadi al wakil, tukang ngembak hantaran, asisstant makeup artis, jadi pengapit, tukang berik bunga telor dan lain-lain lagi.

3. Selipar atau kasut selalu hilang. Biasa dah tok, kadang-kadang make lepar burok pun kenak entam juak di pake orang.

4. Melayan karenah makcik pakcik yang gian ngambik gamba sewaktu majlis berlangsung. mun mood bagus, mek org siap ngajar gik setting kamera daknya. huhu. siap suruh ambik position mek org gik nyuruh gamba daknya kacak. sekpa, mek org ikhlas.

5. Tukang gamba k tepon, mek org juak. Guest selalu nyuruh mek org amik gamba k hp. sik kesah la sbb pengantin pun suka guest bgamba dgnnya. feeling feeling glams sekejap dak pengantin. huhu

6. "Berkelaie" dengan mak bpk pengantin. Part tok nang selalu la, sebab makcik n pakcik kadang hilang di celah2 keramaian, jadi mesti sikleh ilang connection dgn dak duak tok. mok stanby walkie talkie k dak duak tok. hahaha

7. Rumah pengantin macam rumah kedirik. Sik kesah besar ka kecik ka, nang keluar masuk kedak rumah dikpun. Huhu

8. Pendengar setia orang tua komplen bising sana sini. Part tok nang sentiasa ada, mek org tok main auk ajak dengar tutor urang tua. huhu..majlis urang pakcik makcik, endak berani komplen kekurangan majlis urang.

9. Berdepan dengan makcik/pakcik yang suka ngatur posing pengantin. Kadang2 ada posing ala2 hindi, melutut, tangan di dagu, gurin2. hahaha tapi mek org layan jak, shoot sigek pose pun jadi lah.

10. Mek orang boleh tauk salasilah keluarga tanpa perlu pengantin madah ngan mek org. hahaha dari beradik sampe la ke anjang, udak, ngah, tok wan, nek wa, usu etc. hahahaha penauk k penauk.

11. Mengikut pengalaman dolok2 la,kalau kahwin gereja, tetiba pande jadi bridesmaid tukang lap air mata penganten,peluh penganten,ngato kain nya hahahahaha

12. Tukang ngatur pelamin. Time bergamba family photo, terpaksa ngubah suai sikit deco pelamin takut terpijak, tersepak, terpelantin, tergugok, terpecah barang perhiasan pelamin. Huhu..bila dah abis group photo, terpaksa gik adjust balit.

Pendek cerita, nang benar2 bekerja mek orang time amik gamba kahwin. Bukan setakat megang kamera ajak. huhu. Dari mula majlis sampe abis majlis mek orang nang bersama dengan pengantin.

Wednesday, December 30

My baby, my everything

Baby,
Are you listening
Wondering where have you been all my life
I can't stop loving you

Baby,
Are you listening me

When you say you love me,
Know I love you more
Baby, I adore you..


Dear Blue Sky.

Hmm..

Dear blue sky,
How are you?
It seems you are so far away

I've been searching for you
Looking at you when you sunshine
Please stay like this forever

I love the blue colors look on you
It suits you perfectly
Never let the dark sky cover up your face
But if it does, make sure your cloud does his job

from,
Mrs.Blue Sky
:)


Goodbye 2015, hello 2016

Assalamualaikum,

Tinggal 2hari gik kita nak meninggalkan tahun 2015. Rasa sedih ada, rasa rindu ada rasa masa terlalu cepat berlalu pun ada. Huhu..Been busy lately with wedding photography. Sekarang pun tengah take 5 dari molah album wedding client.

banyak kenangan manis tahun tok. tapi ada juak pahitnya. tapi pahitnya hanya sementara ajak. Alhamdulillah rezeki kamek duak taun tok melimpah ruah. Syukur pada-Nya juak. Rezeki anak juak. :)

Tahun 2016 dah ada banyak perancangan. Dan untuk pertama kali team mek orang akan molah photography trip. InsyaAllah moga di permudahkan segala urusan.

moga-moga kita bertemu lagi di tahun hadapan. :)

Thursday, November 26

You're the only one who can break the wall
I wish you knew that

The wall that I build to protect my heart
from it bleed being thorn apart.
To protect it from the love that
I don't deserve at the first place except you.

I wish you could understand
my feelings
my emotion
my life

I wish..
I cried.
This morning.
Yes I cried on his shoulder.
I wish he knew what I feel.
I love you.
I do, it just one part in my life are missing and
I need to find my way back to be that person again.

Thursday, November 26,2015

Tuesday, November 24

Dear sunset.

I miss being at beach.
Watching the suns dissapear from the skies.  
Looking at the skies waiting the clouds change their face. 

I miss being at beach.
While my feet are wet
While I'm holding my self tide.

Hmm...
I'm lost.
I dont even know where I am. 

Hmm..


Accept me for who I am.


Saturday, October 17