Wednesday, February 22

I miss doing everything in love.
Hmm.. :(

Tuesday, February 7

Kundasang, Sabah












Friday, February 3

Sometimes, I do feel tired.
Lelah, kepak, boring. Tapi tengah cuba untuk bersabar. Sabarlah tok, ada sikit. Tapi sikla sesabar macam dolok. Dolok gik dapat enjoy, kinek tok entahlah maybe sebab faktor usia kot. Umur dah masuk 29tahun tok. Hmm..makin tua rasa. dolok mula berblogging since umur 20an kedak ya. tok dah slow dikit-dikit nak menaip apa tek leka gago dengan kerja. makin meningkat umur makin busy dengan kerja. hmm. mena la apa di baca ku dolok. masa umur awal 20an ya gago dengan study enjoy dengan life jalan sana sini. tok dah tua, even kau pergi holiday dengan family kau pun kau gik gago bukak laptop molah kerja. macam aku knek tok, tengah bermalam di Kota Kinabalu tapi harus bangun awal pagi kedak tok jam 4am email dengan client.

susah juak nak explain dengan customer yang kita tek tengah bercuti dengan family. ada nok faham dan ada nok sik faham. geram weihh. tapi sabar ajaklah. yala ku pike knek tok nak slowdown dah dengan fotografi, sik mampu dah rasanya nak molah kerja non stop kedak tok. dekat 2tahun rasaku sik berhenti kerja sekda cuti. baruk tok la ku rasa cuti bena. tapi agik nyelit mupok-mupok molah kerja sikit-sikit.

ku sik nolak rezeki, bukan ku sik beryukur bah client datang banyak ngagak aku. cuma aku pun manusia pande lelah. mok juak life ku hepi, since aku tok pegang title isteri dan ibu pada anak aku. bagi la ku peluang luang masa dengan life ku. tok mun client expect 24hours ku molah keja ajak ko pike aku enjoy? sik enjoy bha tauk sik, kelak hasil kerja sik kacak ktk orang juak merepak. please, be a good customer bha. tapi syukur juak ada customer ku lamak tok sangat penyabar, ada yang sampe 5bulan weddingnya ku baruk nyiap album, pun nya excited and hepi nerimak album sekda nak 24hours bertanyak softcopy. wuwu..boleh di kira dengan jari jak la berapa igek client kedak ya. :'D

ahh..awal pagi merepak pasal tok. aku sik benci client ku. cuma mintak faham jak. sebab saya manusia biasa. entahla, ada ndak ka orang maca entry post ku pepagi kedak tok. maklum la post kali tok sikda isi-isi penting. lebih kepada luahan peribadi. wuwu..sorry lah.

sik saba tok nak ke Kundasang pagi tok. lelah marek duduk dalam kereta jalan jauh dari Miri. marek bangun awal jam 4am juak ngemas2 dan packing barang. jam 6-7pm gia baruk sampe hotel di KK. berasa sakit pinggang. kedak jalan ke Kuching rasanya. wuwuh!

tapi harap kali tok enjoy sikit gi holiday mun kerja siap awal..wuwu..baeklah. i nak sambung packing barang2 gik kaktok. sebab awal pagi tok bertolak ke Kundasang.

Okbai! :P

5.11am Kota Kinabalu.


Tuesday, January 31

Empangan Bakun, Bakun Dam

Wednesday, January 25

Aliah,

Tahun tok mok masuk 3tahun umurnya. Aduyai makin comel dia lama-lama ni. Boleh tahan gaoknya, kadang-kadang panas juak ati kenaknya. Tapi cranky bila mommynya molah kerja editing dalam bilit kerja. Sekpat nangga mommnya duduk depan laptop siaplah nya berkukut rah peha kita. mintak mbak lah ya. Kadang-kadang sikpat polah album lalu di kerjanya.

Tapi yala namanya anak, ada kerja dapat di polah ada kerja sik dapat di polah. Segala mok stanby dari segi fizikal dan mental. mun sik memang stress jadinya. oh ya, lupak nak udpated gamba-gamba aliah. :P mengarey jak dalam hardisc gamba-gamba aliah. huhu sila enjoy ya. :D










Talent: Mems Dolce | Location: Marina Bay, Miri City
See more of my works at www.instagram.com/efaaiefa



Talent: Annzz Zuhariah, Dywee & Mems | Location: Marina Bay, Miri City
See more of my works at www.instagram.com/efaaiefa



 
Talent: Mems Dolce | Location: Pullman Hotel, Miri City
See more of my works at www.instagram.com/efaaiefa








Manusia tok pelik.
Tuhan merik kita akal untuk berfikir.
Tapi manusia tok selalu mensia-siakannya.
Dengan pelbagai pendapat, hujah dan fakta,
selalu jak manusia tersalah membuat keputusan.
Kadang-kadang sik di sedar keputusan ya akan mengubah cara kita memandang masa akan datang.

Tapi yalah, kita tok siapa nak menidakkan orang,
ya hidupnya. Caranya.
Bukan kita melahirkannya membesarkannya.
Setiap individu ada haknya sendirik untuk molah keputusan.
Jadi siapa kita nak ngatur hidupnya?
Siapa kita nak molah keputusan untuknya?

Tapi yala manusia.
Suka molah andaian, keputusan, kata-kata tanpa menggunakan akal.

Jadi?

Tuesday, January 24

I Will Go To You Like The First Snow - Ailee

Before I held you, I didn't know
That the world I was in
Was this bright


I reached you with a small breath of life
It's a love that called out to me fearlessly


I liked it so much
Watching over you, my heart fluttering
Even when I was ridiculously jealous
All of those ordinary moments


In the dark eternity
In that long wait
Like sunshine, you fell down to me


Before I let go of you, I didn't know
That the world I am in
Was this lonely


Pretty flowers bloomed and withered here
The season of you will never come again


I started to become greedy
I wanted to live with you, grow old with you
Hold your wrinkled hands
And say how warm my life was


It was just one blessing
After that short encounter
You cried like the rain


I wanted to be
Happy for once
But that made you cry


Forget everything and move on
Because I will go to you
When your breath
Calls out to me again


I won't ever forget
Watching over you, my heart fluttering
Even when I was ridiculously jealous
All of those moments that you gave to me


Some day, we'll meet again
It'll be the happiest day
I will go to you like the first snow


I will go to you 


Monday, November 7

Bintulu, Sarawak

Monday, October 24

BROWNISH ft Mems Dolce

BROWNISH

Talent: Mems Dolce | Location: Marina Bay, Miri City
See more of my works at www.instagram.com/efaaiefa





Tuesday, September 20

Martina Huang

SUMMER FIELD
Model: Martina Huang | MUAH: Elot Muhammad
See more of my works at www.instagram.com/efaaiefa



Sunday, August 28



 27August2016, Miri City

Friday, August 26

Vanity Mirror are on sale in Miri City!

We are open booking for Vanity Mirror right now! 
Order will closed on 28 August 2016, Sunday.
Whatsapp for bookings ladies!

RM350 | 8 LED Bulp | 57x47inch | Available in White Color Only


Saturday, August 20

'Today, I won't be here like who I was today
I used to fall hard
falling into darkness
And I used to think 
no one would ever catch me

But there's someone
Come to my life and rescue me
And save me before I turn into ashes

He knows I'm not perfect
But still
treat me as I am

He was still in love with me
After all I've done to him
Even when I have nothing

While I'm fixing my self to be
a better woman
He was there
Waiting for me

Now I was lucky enough
to have someone like him
And I couldn't ask for more than this

Thank you love."
"What I love most about us
was the way we could
lose ourself
in each other
over and over
and still
never know the way.

You always felt like
a place I'd never been"

Thursday, August 18

My Life Was Hectic! - August 2016

Assalamualaikum,

Haiiiiii..lamak gila sik updated blog. Been busy with my work recently. Tok pun baruk ada masa nak bukak blog. Dari last year sik berenti shoot wedding. Sampe la August tok baruk la ada sunyik kit. Boleh la rest kejap dan siapkan album wedding. Tapi start next month busy dah dengan wedding sampe next year, 2017 weddings. Rezeki di sia melimpah ruah. huhu, Alhamdulillah.

 **been working till morning. diat rupa anak mek duak ya berlari-lari dalam bilit.

Sekda apa gilak nak di cerita since hari2 busy dengan kerja dan melayan karenah suami dan anak. Mena kata orang, perempuan yang jadi suri rumah memang sekpat molah keja lain selain daripada keja rumah. Tapi macam kes saya tok sekpat elak. Nang kerja pun dari rumah juak, kadang2 ya sik tentu jam juak meet up dengan client. Kadang-kadang tengah hari meet up client, pasya malam sama juak.

**meet up with client nang selalu.
 
Kadang-kadang ya nang sekda masa la untuk diri sendiri. Dari hari Isnin sampe ari minggu kakya bertemu balit dengan ari Isnin. Kadang-kadang ya shoot pre wedding dalam weekdays sebab on weekend dah busy shoot wedding client. See, busy lalu bah mek orang. Sian juak dengan Aliah sebab mek duak bapaknya mala jak busy dengan kerja.

Bangun pagi-pagi dah molah keja rumah. kakya kemas2 anak terus sambung molah kerja depan pc. sik lamak kakya gago bermasak di dapo. Kakya sambung molah keja gik depan pc. dah petang meet up client. mun ada shooting, dalam jam 4pm ke 7pm dah gi outdoor shooting dengan client. balit2 jak lepas shooting amik Aliah di rumah neneknya terus balit rumah. Dah balit rumah nidor anak dolok, kemas2 beg kamera kakya transfer gambar sejam duak nanggar2 balit gambar apa nok di shoot kakya baruk tido. kadang-kadang sampe sik sempat makan bah mek orang sebab ngepung masa nak berehat. Ada juak sampe jam 1pagi baruk tido.

pernah sekali ya mata tok sakit-sakit sebab 24jam sik berenti ngadap pc ngedit gambar. ney sik sebab permintaan client nak siap cepat-cepat gambar. memang sakit lah. Tapi ya yang di minat yang di suka. sik juak nak komplen negatif. cuma mintak client sabar jak. huhu..

Anyway, enough with blogging. Kelak-kelak kita porets k. Okbai. :)

Thursday, May 26

KISAH GAMBAR DAN PELAMIN


“KISAH GAMBAR DAN PELAMIN”
.
A : pa kenak time gambar aku berarak, semua photographer aku shoot gambar aku nangga debah?
B : Ehhh, time group photo, banyak gambar aku sekda, hari ya rasa banyak jak aku amik group photo, lagik2 dalam phone member.
C : Muka aku semua nampak cali, yang photographer aku shoot waktu salam2 ya…suma muncung kedak mulut itit…

Tok jawapan akak pakei ktk ya:

SEMASA BERARAK
Time berarak ya, jangan la ko nangga debah jak ooo…ko carik semut melintas ka apa? Dahya yang best nya, mala jak “kemam” bibir… apa yang nak dimalukan gilak pun akak sik tauk…nak “kemam”, tunggu la malam2 sikit ho… senyum la sikit kat tetamu yang datang, sikboh gilak eh nangga camera 24jam, be neutral, baruk gambar best…

PAYUNG SEMASA BERARAK
Tok sama la kes dgn macam lampu pelamin, bridal2 tok, mun boleh eh, suma nya nak setkan sama tema dengan baju ktk urang..baju merah, payung pon nak merah…bila jalan tengah panas terik, muka pun dah jadi “deadpool”…lagik best, ada gik yang merik payung petronas, apa ingat kitak urang nak berlombak motor dekat cub prix ka…hmmmm…slamat nya sik merik payung hello kitty..aummm…maok muka macam cinderella, pakai payung putih ok…it is all about lighting...

HANDPHONE/SMARTPHONE
ini masalah paling besar, lagik2 mun terkenak dekat photographer..ney sik nya, mun 10 orang naik atas pelamin, semualah ngenjok handphone masing2…kitak urang ingat photographer tok nak amik gambar ktk urang yang ada dalam phone yaka molah album…mun ya pun, pakai jakla sigek phone, pasya whatsapp dlm group, habis cerita…
lagik bait, sediakan sorang kawan or sedara pakei ambilkan gambar guna handphone, jangan ngaco photographer ktk urang molah kerjanya..kelak photographer ngamok, adohei ndak ku berani knak tepas..

SESI BERSALAMAN (MERENJIS/TEPUNG TAWAR)
Sik payah muncung2 mulut time laga2 pipi yaa, lagik2 pengantin rompuan..habis semua dipolahnya muka “duck face”…senyum dikit bah,ngeso gigi sikit..bila torang nangga gambar torang kelak, mesti torang rasa, “kerana diriku sungguh berharga”..auchhh
Nok ya pengapit pun , sik payah time orang gago salam2 ya torang gi kipas pengantin, dah macam kipas sate ku tanggar… bukan apa, habis suma muka pengantin knak tutup dengan kipas…hmmm

MAKAN BERADAP
lepas sesi salam2, terus pergi meja makan, jangan gago ambik gambar group photo…kesian ahli keluarga pasangan, merenung makanan nunggu ktk urang…lalat pun sempat juak berasmara dana depan brg makan nunggu ktk urang datang…nak bergambar group ya, tunggu ktk urang habis makan dolok...

KIPAS DI PELAMIN
"sediakan kipas, sebelum hujan”..haaa,ingat biasa2, hujan peluh kelak dekat muka ktk urang…auchhh..lagik2 yang molah pelamin bukan di tempat nok beraircond/bawah khemah…memang boleh hilang mood la di mainnya perasaan kita…stanby awal2 kipas duduk dekat2 dengan ktk urg…kipas tangan pengapit ya bukan function glak pun..last2, pengapit yang ngipas diriknya tepi ya…
Terima kasih yang sudi baca post akak, yang ambik positif, akak ucap tahniah, yang ambik negatif, akak pun ucap tahniah…Aummm

Kalau bermanfaat, share pada rakan2 yang dah nak kahwin kelak.

Thursday, February 4

Weekend with love!

Assalamualaikum,


Huhu..syukur alhamdulillah lekak balit dari Bintulu malam sabtu ya, keesokan ari dapat spent time dengan family. Walaupun rasa sekpat bangun dari katil pagi ari minggu ya. Agik lelah rasa tubuh badan lekak berhempas pulas shoot wedding ari Jumaat & Sabtu di Bintulu ria dengan dak geng fotografi. Sebut pasal dak geng ria, nok ngekot minak Nizam, Raffie & Khairul jak. Dak lain sik dapat ngekot sebab ada xpat cuti. Riuh ada jak geng mek orang bekerja minggu ya.

Nang boleh tahan lelah. Ari Jumaat ya bekerja sampe jam 1am bah. Kakya direct shoot awal pagi ya terus ke outdoor sampe 7pm. Yarabi..nyawa time ya nasib juak gik terkaber pulang ke Miri. Pa tek ngenang sikmok lamak ninggal Aliah lamak-lamak di Miri. :'(

Ngembak rasa rindu ya sampe juak ke Miri dalam jam 8.30pm gia. Haha..pecut punya pecut dari Bintulu jam 7pm ya..sejam lebih jak drive. terkejut juak bila dah sampe Miri lebih laju dari biasa. Malam ya sampe-sampe mek duak pun sik sempat gik nak singgah makan. Time tido ya pun dah kenak gastrik. :'(


Tapi syukurlah, sempat gik spent time dengan family ari minggu ya. Ngegeh juak mek orang ngagak esplanade encoba Overdose, nok famous di pesbuk lamak tok. RM6 sepaket. Mmm..kak merik 3bintang jak dek. Sik berapa nak nyaman rasa di tekak. kali tekak tok dah tua kali nak. Hmm..


Tapi sikpat lupak juak cucur keribang rengup, adui...nyaman sik terkata. entam gik makan tepi pantai dengan angin sepoi-sepoi. Wuu..lamaknya sik merasa angin pantai..dekat 2bulan tok dari taun lepas non stop shoot wedding, sekda masa alu nak melepak duduk tepi pantai bah, rindu nak nangga sunset macam dolok-dolok. Sekpat juak nak ngeluh, rezeki datang mencurah-curah sukor juak ada orang sudi hired kita tek nak.Huhu..

Minggu tok ke Bintulu gik mek duak. Lamak kali di sinun sebab ada 2wedding nak di kerja mek duak laki bini. Kakya direct shoot wedding di Miri pasya selang beberapa ari kakya ke Kuching gik shoot wedding di sinun. Nang gago benar mek orang opening taun tok. Sik berasa bah udah masuk bulan februari tek. Wuwu..

Tapi mudahan jak kesihatan mek duak laki bini bait-bait ajak. Lamak tok lekak menginjak rasa umur, cepat gilak rasa lelah dan sakit badan. Sekda rehat kali. Nunggu bulan Ramadhan jak kali dapat berehat benar-benar.

Aliah makin ari makin besar, baju nya makin sendat.Tubuhnya kin panjang dan tinggi. Huhu..cepat anak dara mek duak membesar. Rasa kedak baruk marek jak diatnya gik baby tecik-tecik tiut. Wuwu..kinek manjaknya dengan kmk duak ooo..mun nak molah apa mesti duduk dolok dengannya. Sekpat di tandah sorang. Pandenya tarit tangan mek duak embak molah kerja sama dengannya. Cukup pintar diriknya. Wuwu..Okaylah, kelak-kelak kita updated gik blog. Sorry lah cerita minggu tok boring sikit. Utak gik lagging ngatur gambar client. hahahaha..maklumlah, RAM sik cukup besar.

Jumpa gik di entry seterusnya! Bye! :)